Je tweedehands Opel zo goedkoop mogelijk financieren met een lening

Een tweedehands Opel is niet al te duur in aanschaf. Voor een paar duizend euro kun je reeds een degelijke Duitser aanschaffen bij een autodealer of een privé bezitter. Maar het kan voorkomen dat je nou net niet voldoende reserve hebt om de auto contant kopen. Je zult in dat geval dus naar financiering moeten uitkijken. En daar wil je natuurlijk zo weinig mogelijk extra kosten voor maken.

De laagste rente op autoleningen

Banken bieden doorgaans de laagste rente op autoleningen. Je kunt voor financiering van jouw tweedehands Opel vaak ook bij de autodealer terecht, maar die zal bijna altijd een hoger rentepercentage hanteren dan de banken. Bovendien blijft de wagen op naam van het bedrijf totdat je de lening in zijn geheel hebt terug betaald.

Geld bij de bank lenen voor een tweedehands auto

Bij banken kun je op twee manieren geld lenen om jouw volgende tweedehands auto aan te schaffen. Je kunt een persoonlijke lening nemen, of je kunt kiezen voor een doorlopend krediet.

De persoonlijke lening

Bij een persoonlijke lening leen je een vast bedrag voor een vaste periode. De bank berekent hierop een vast rentepercentage. Elke maand los je eveneens een vast bedrag af totdat de schuld verdwenen is.

Voorbeeld:

Je leent 3500 euro voor de aanschaf van een Opel Astra GSi bouwjaar 2010. De looptijd van de lening is 2 jaar en de bank hanteert een rente van 6% per jaar (totale rentekosten worden 223 euro). Je zult elke maand 155 euro aflossen op de persoonlijke lening.

Indien je kiest voor een zuinig Opeltje die minder CO² uitstoot (minimaal 14 km op een liter brandstof), kan jouw persoonlijke lening bij enkele banken een groen karakter krijgen. Op deze zogenoemde groene autolening betaal je 1 tot 2 procent minder rente.

Een doorlopend krediet

Bij een doorlopend krediet krijg je een reserve met een bepaald limiet toegewezen. Binnen de reserve kun je op elk gewenst moment elk gewenst bedrag opnemen. Je bepaalt ook zelf wanneer en hoeveel je terug stort. De bank berekent maandelijks rente over het saldo dat je rood staat.

Voorbeeld:

Je neemt een doorlopend krediet met een limiet van 4000 euro, waarop een rentepercentage geldt van 6% (op jaarbasis). Je schaft de Opel Astra GSi van 3500 euro aan, waardoor er nog 500 euro in de reserve overblijft voor eventuele onvoorziene uitgaven aan de auto. Maandelijks betaal je 0.5% rente (een twaalfde deel van 6%) op het bedrag dat je rood staat. De meeste banken bepalen dat je elke maand minstens 2% van het limietbedrag terug moet storten, in dit geval dus minimaal 80 euro op maandbasis. Je mag natuurlijk altijd meer terug storten, en kan zelfs de gehele 3500 euro in 1 keer terug betalen indien dit bedrag plotseling voorhanden komt.