Auto tuning: Opel Astra GSI

De Volkwagen GTI, Opel Astra GSI, Citroen Saxo VTS, Peugeot 306 GTI, Lancia Delta HF, Honda Prelude en de Nissan Almera GTI. Enkele betaalbare voorbeelden uit het sportieve segment rond het jaar 1990 – 2000. Als je jong bent heb je niet veel geld, maar wil je toch graag sportief rijden. De bovenstaande suggesties zijn hierbij aantrekkelijke opties. Als je bijv. een Opel Astra GSI besluit te kopen wil je de looks van de auto wat stoerder maken en de performance wat verbeteren. Hier volgen enkele suggesties om deze auto een beter uiterlijk en karakter te geven.

Autoradio vervangen

Als je een muziekliefhebber bent wil je onderweg genieten van muziek. Mocht je een oude auto kopen met de originele geluidsinstallatie kan je deze het best vervangen. Alles wat je nu nieuw koopt zal een verbetering zijn. Voor een eenvoudige oplossing kan je de speakers aan de voorzijde vervangen en een actieve subwoofer aanschaffen. Als je wat meer te investeren hebt vervang je ook de speakers aan de achterzijde en koop je een versterker erbij. Op de versterker kan je een passieve subwoofer aansluiten. Kijk hierbij of de versterker voldoende vermogen levert om de kracht van de subwoofer te dragen.

Optische tuning

xenon verlichtingVoor een betere wegligging kan je de auto verlagen en de vering strak afstellen. Eventueel een band met een lager profiel zorgt voor meer gevoel in de auto. Let hierbij op dat je wel nog een drempel fatsoenlijk kan nemen. Het vervangen van de velgen heeft niet bijzonder veel effect op de performance van de auto. Het gaat hierbij om de looks. De standaard velgen van de Astra GSI zijn redelijk, maar je kunt best kijken naar grotere 17 inch velgen. De ruiten en koplampen achter kan je zelf donker tinten. Qua koplamp kan je kijken naar een Angel Eye koplamp met xenon verlichting. Voor elke auto is een xenon ombouwset te vinden, die je eenvoudig zelf kunt inbouwen en afstellen. Diverse kleurtinten uiteenlopend van geel tot wit, blauw en paars tinten.

Motorische tuning

opel astraAls je wat meer pit uit de auto wilt halen kun je overwegen chiptuning toe te passen. Hierdoor zal de auto soepeler lopen. Voordeel van een tweedehands en populaire auto, zoals de Astra GSI, is de mogelijkheid om veel en goedkope tweedehands onderdelen te krijgen. Kijk naar een uitlaatsysteem vanaf de manifold tot en met de einddemper, dit zorgt voor een sportief geluid en een betere performance. Ben je nog niet tevreden, dan kan je overwegen een turbo of compressor te plaatsen. Hou hierbij rekening met het vervangen van de huidige steunbalken en ophanging. Ook bijkomende zaken zoals de injectoren en startmotoren zullen aangepast moeten worden. De auto moet tenslotte wel het vermogen kunnen dragen.